Landsväg utan trafik

Regler för mopedbilar

Senast uppdaterat:

Precis som med alla andra fordon, finns det vissa regler som måste följas för att garantera säkerhet och överensstämmelse med trafiklagar när det kommer till mopedbilar. För att förstå dessa regler och vad som krävs för att köra en mopedbil på ett säkert sätt, är det viktigt att ha rätt information. Vi besvarar de vanligaste frågorna som mopedbilsförare har kring regler och råd om hur du kör på ett säkert och lagligt sätt.

Hur fort får en mopedbil köra?

En mopedbil kan köra upp till en hastighet av 45 km/h. Det är den maximala hastigheten som en mopedbil är konstruerad för att kunna köra på svenska vägar enligt Trafikförordningen (TF). Läs mer om vilka regler som Trafikverket skapat här. Utöver hur viktigt det är att veta hur snabbt en mopedbil får köra, är det att alltid köra på ett ansvarsfullt och säkert sätt, för att undvika allvarliga olyckor och böter.

Får en mopedbil köra på motorvägen?

Nej, mopedbilen får tyvärr inte köras på motorvägar, men kan framföras lagligt på en landsväg där hastighetsbegränsningen ofta ligger på 70 km/h. Utöver mopedbilar får inte heller mopeder, fotgängare, cyklister, traktorer eller motorredskap framföras på en motorväg.

När får man köra mopedbil?

För att få köra en mopedbil måste man ha ett AM-körkort eller ett B-körkort utfärdat före den 1 juli 2006. Åldersgränsen för att ta AM-körkort är 15 år och för B-körkort är det 18 år. Det är också viktigt att mopedbilen är registrerad och försäkrad för att få köras på svenska vägar.

Hur många får man åka i en mopedbil?

En mopedbil är konstruerad för att rymma högst två personer, inklusive föraren. Detta innebär att det endast är tillåtet att åka med en passagerare i en mopedbil. Det är också viktigt att notera att båda personerna måste ha säkerhetsbälten och att det är förbjudet att ha passagerare på osäkra platser, såsom i bagageutrymmet eller på taket av mopedbilen.

Andra har också läst

GUIDE: MOPEDBIL

Tips och information inför ditt köp av mopedbil

GUIDE: ELMOPED

Få vägledning inför ditt köp av elmoped